Plan National Strategic
|
Investițiile tangibile și intangibile în inovare
1.1. Intervenții sectoriale
1.1.1. Domeniul de aplicare teritorial X National ○ Regional ○ Național cu elemente regionale ○ Transnational
Selectarea NUTS Tot teritoriul României este eligibil.
Prin accesarea acestui tip de intervenții, producătorii vitivinicoli din România vor putea să-si imbunătățească competitivitatea produselor vitivinicole, în special prin dezvoltarea unor produse, procese și tehnologii inovatoare și prin adăugarea de valoare în fiecare etapă a lanțului de aprovizionare, incluzând un element de transfer de cunoștințe.
1.1.2. Obiective specifice conexe, obiectivul transversal și obiectivele sectoriale relevante Obiectiv general 1 – Promovarea unui sector agricol inteligent, rezilient și diversificat care să asigure securitatea alimentară Objectiv Specific 2 – Consolidarea orientării către piață și creșterea competitivității Obiectiv sectorial: în conformitate cu prevederile art. 57 lit. g) din Regulamentul (EU) 2021/[SPR], intervenția are ca obiectiv sporirea vandabilității și a competitivității produselor vitivinicole din Uniune, în special prin dezvoltarea unor produse, procese și tehnologii inovatoare și prin adăugarea de valoare în fiecare etapă a lanțului de aprovizionare, incluzând un element de transfer de cunoștințe
1.1.3. Nevoi(e) abordate prin intervenție Eficientizarea procesului de producție și adaptare continuă la cerintele pieței, inclusiv prin dezvoltarea produselor inovative.
1.1.4. Indicator(i) de rezultat R3 Digitalizarea agriculturii: Ponderea fermelor care beneficiază de sprijin pentru tehnologii agricole digitale prin intermediul PAC R.26 Investiții legate de resursele naturale: Ponderea fermelor care beneficiază de sprijin din PAC pentru investiții productive și neproductive legate de grija pentru resursele naturale R.27 Performanță în materie de mediu sau de climă prin investiții în zonele rurale: Numărul de operațiuni care contribuie la durabilitatea mediului, la atenuarea schimbărilor climatice și la îndeplinirea obiectivelor de adaptare în zonele rurale
1.1.5. Descrierea intervenției/cerințelor intervenției care asigură contribuția efectivă la obiectivul(e) specific(e)/Obiectivul transversal Dezvoltarea de produse inovatoare, inclusiv produse și subproduse vitivinicole, de procese și tehnologii inovatoare de producere a produselor vitivinicole și digitalizarea respectivelor procese și tehnologii, precum și alte investiții care adaugă valoare în orice etapă a lanțului de aprovizionare, inclusiv pentru schimburile de cunoștințe și contribuția la adaptarea la schimbările climatice.
1.1.6. Condiții de eligibilitate Descrieți orice condiție de eligibilitate legate de beneficiari, tipul de sprijin sau nivelul de sprijin Solicitanții îndeplinesc una dintre următoarele condiţii: – exploatează plantaţii viticole înscrise în Registrul plantaţiilor viticole, denumit în continuare R.P.V., produc şi/sau îmbuteliază vinuri în întreprinderea vinicolă proprie sau, în nume propriu, la terţi şi comercializează produsele vinicole în nume propriu; – achiziţionează struguri pentru vin, produc şi/sau îmbuteliază vinuri în întreprinderea vinicolă proprie sau, în nume propriu, la terţi şi comercializează produsele vinicole în nume propriu; – comercializează produse vinicole achiziţionate de pe piaţa internă.
Totodată, în cadrul programelor de inovare:
(b) există garanții că costurile operațiunii propuse nu depășesc nivelurile normale înregistrate pe piață; (c) există garanții că beneficiarii au acces la resurse tehnice și financiare suficiente pentru a se asigura că operațiunea este pusă în aplicare în mod eficace; (d) există coerența strategiilor propuse cu obiectivele fixate și impactul și succesul probabil în ceea ce privește creșterea performanței generale a unităților de prelucrare sau de comercializare și adaptarea acestora la nevoile pieței, precum și creșterea competitivității acestora.
1.1.7. Forma și rata sprijinului/sume/metode de calcul Ajutorul ia forma rambursării unei părti din costurile eligibile ale unui program de investiții suportate efectiv de beneficiar.
În ceea ce privește acordarea sprijinului în funcție de regiunile de dezvoltare, în conformitate cu Anexa I la Decizia Comisiei de Implementare nr. 2014/99/UE, pentru Regiunea București-Ilfov( RO 32) asistența financiară din partea Uniunii este de maximum 40%. Pentru restul regiunilor de dezvoltare din România, RO11, RO 12, RO21, RO 22, RO 31, RO 41, RO 42 nivelul asistenței financiare din partea Uniunii este de maximum 50% din costurile aferente implementării fiecărei activități din cadrul acestui tip de intervenție.
Asistența financiară din partea Uniunii la rata maximă prevăzută mai sus se acordă doar microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii în sensul definiției din Recomandarea 2003/361/CE a Comisiei.
Pentru întreprinderi care nu sunt acoperite de Articolul 2(1) a Titlului I a Anexei la Recomandarea 2003/361/EC, cu mai puţin de 750 de angajaţi sau cu o cifră de afaceri anuală mai mică de 200 milioane euro, rata maximă a sprijinului se reduce la jumătate.
1.1.8. Informații suplimentare specifice Tipului de Intervenție Nu este cazul
1.1.9. Conformitatea cu OMC Selectarea paragrafului corespunzător din anexa 2 a OMC pentru măsurile „cutie verde”.
1.1.10. Sume unitare planificate – definiți
|